Wie wint na Berchemnaar Yousra Benfquih Naft voor Woord? (video)

BERCHEM/ANTWERPEN - Iedereen uit de provincie Antwerpen tussen de leeftijd van 18 tot 30 jaar met een hart voor de geschreven en gesproken woordkunst mag aan de txt-on-stage-wedstrijd Naft voor Woord meedoen. Dat deze wedstrijd een springplank kan zijn naar het professioneel literaire circuit bewijzen o.a. Maarten Inghels, Maud Vanhauwaert, Lotte Dodion, Sylvie Marie, Carmien Michels en Jill Marchant.

Yousra Benfquih

De editie 2017 werd gewonnen door Berchemnaar Yousra Benfquih. Deze 29-jarige mensenrechtenjuriste en doctoranda aan de universiteit van Antwerpen werd geselecteerd omwille van haar sterke performance en straffe tekst.

Verrassing

Aan Berchem TV vertelt ze dat ze niet had verwacht te winnen. “Er zaten best wel stevige kandidaten bij die aan het conservatorium studeren terwijl ik een rechtenachtergrond heb. Des te mooier was de verrassing dat ik uiteindelijk won”, zegt Yousra nog steeds opgetogen.

Passie voor schrijven

Omdat ze de voorbije jaren minder actief was gaan schrijven, beschouwt Yousra deze prijs als een zeer motiverend duwtje in de rug. “Ik was de laatste jaren vooral met mijn doctoraat bezig. Meedoen aan txt-on-stage was daarom voor mij een terugkeer naar mijn passie voor het schrijven. Het was dan ook heel fijn om de waardering te krijgen waarvan je niet zeker wist dat je die zou krijgen”, zegt ze voldaan.

Uitdagingen

Of ze na het winnen van de txt-on-stage 2017 nog andere uitdagingen heeft, antwoord Yousra bevestigend. “Ik schrijf heel graag poëzie, maar ik schrijf ook graag columns. Ik zal nu goed moeten kijken in welk genre ik me het meest thuis voel. Maar mijn grootste uitdaging wordt vooral de combinatie van mijn passie voor het recht en mijn passie voor het schrijven”, vertelt ze.

Energie

Op de vraag of al die activiteiten niet vermoeiend zijn, reageert Yousra schaterlachend. “Ja, het is vermoeiend maar ik krijg er ook heel veel energie voor terug. Ik denk dat het gezond is je perspectief open te houden door in het leven met verschillende dingen bezig te zijn. Ik heb altijd geschipperd tussen de kunsten en het recht. En ik ben blij dat ik daar nu voor beiden plaats kan maken”, besluit ze.

Txt-on-stage 2018

Heb je schrijftalent en podiumpersoonlijkheid? Schrijf je dan in voor donderdag middernacht 30 november voor Naft voor Woord 2018. Dat kan via de website www.ikwilnaft.be/naft/woord/. Inzendingen op 1 december 2017, worden als ongeldig geregistreerd.

Het tekstmateriaal wordt digitaal verstuurd bij de elektronische inschrijving. Elke tekst telt maximaal 600 woorden (max. 5 minuten gesproken tijd). Elke deelnemer mag maximaal 3 teksten insturen.

Finale

Twee winnaars per voorronde gaan naar de finale en worden individueel gecoacht. De winnaars van Naft voor Woord krijgen publicatiekansen, optredens op evenementen en een prijzenpot van 1000 euro. Deze wedstrijd is een initiatief van de Provincie Antwerpen en Vlaanderen in samenwerking met Creatief Schrijven vzw.

Image: 
Wie wint na Berchemnaar Yousra Benfquih Naft voor Woord? Berchem TV
Wie wint na Berchemnaar Yousra Benfquih Naft voor Woord? Berchem TV
Wie wint na Berchemnaar Yousra Benfquih Naft voor Woord? Berchem TV
Wie wint na Berchemnaar Yousra Benfquih Naft voor Woord? Berchem TV