Heraanleg Guldenvliesstraat gestart (video)

BERCHEM - De heraanleg van de Guldenvliesstraat is een complex project met een langgerekte werfzone. De werken verlopen in 6 fases. Fase 2 en 4 hebben de grootste impact en duren het langst. Het verloop van de werken is erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Vermoedelijk zullen de werken ruim een jaar in beslag nemen.

Fase 1: voorbereidende werken in de Stanleystraat en aanleggen van tijdelijke wissels tram. Duur: ongeveer 5 werkdagen.

Fase 2: alle werken aan de zijde met de even huisnummers, van Stanleystraat tot Burgemeester E. Ryckaertsplein. De werken: openbraak en aanleg riolering, huis- en kolkaansluitingen, aanleg tramspoor, boordstenen, funderingen en verhardingen. Duur: ongeveer 100 werkdagen.

Fase 3: aanpassen van tijdelijke wissels en bovenleiding tram. Duur: ongeveer 5 werkdagen.

Fase 4: alle werken aan de zijde van de oneven huisnummers, van Stanleystraat tot Burgemeester E. Ryckaertsplein. De werken: aanleg nieuwe riolering, huis- en kolkaansluitingen, aanleg tramspoor, boordstenen, funderingen en verhardingen. Duur: ongeveer 70 werkdagen.

Fase 5: verwijderen van tijdelijke wissels en aanpassen bovenleiding tram. Duur: ongeveer 5 werkdagen.

Fase 6: afwerken bovenbouw en asfaltering. Duur: ongeveer 4 werkdagen.

Nachtwerken

Vorige week vonden al nachtwerken plaats om tijdelijke tramwissels te plaatsen. De volgende nachtwerken zullen pas in de loop van het najaar zijn.

Openbaar vervoer

Tram 9

Tijdens de werken in de Guldenvliesstraat blijft tram 9 door de straat rijden. Hij rijdt om de 10 minuten en tijdens de spits om de 6 minuten. Aan café Bazaar in de Cuperusstraat krijgt hij tijdelijk een extra halte. Zolang de werken duren, heeft tram 9 Silsburg als nieuwe eindpunt.

Tram 4

Tram 4 rijdt tijdelijk ingekort tot het traject Hoboken-Groenplaats. De tram komt dus niet langer aan het station Antwerpen-Berchem of verderop aan Silsburg. De precieze details vindt u terug op de webpagina van De Lijn.

Bus 32

Bus 32 blijft rijden, maar niet door de Guldenvliesstraat, hij volgt een omleiding. De haltes Cuperus, Zurenborg en Lamorinièrestraat worden daarom tijdens de werken niet bediend.​

Toegankelijkheid

Tram 9 blijft dus rijden en voetgangers zullen steeds hun woning kunnen bereiken. Voor het overige verkeer wordt de straat volledig afgesloten. De inritten naar garages zijn tijdens de werken dus niet toegankelijk voor auto’s.

Om de hinder te beperken wordt het werfverkeer zoveel mogelijk georganiseerd via het Burgemeester E. Ryckaertsplein en de Stanleystraat. Op deze manier blijven de zijstraten van de Guldenvliesstraat vrij van werfverkeer, tenzij het echt niet anders kan.

De aannemer houdt bij de opmaak van het omleidingsplan rekening met de bereikbaarheid van de Leemputstraat, Schelpstraat, Krijtstraat, Klokstraat, Transvaalstraat, Waterloostraat en Generaal van Merlenstraat.

Parkeren

Parkeert u uw auto in de Guldenvliesstraat? Zorg dan zeker dat uw auto buiten de werfzone staat vóór 20 maart. Bekijk eens of één van onderstaande alternatieve parkeermogelijkheden voor u interessant is.

Bewoners en niet-bewoners met een garage of bedrijfsparking in de Guldenvliesstraat kunnen een minderhindervergunning aanvragen. Daarmee parkeert u gratis op het openbaar domein in de bijbehorende zone.

Na kantooruren en in het weekend kunnen buurtbewoners voor 40 euro per maand parkeren in de parking onder Post-X.

Huisvuilophaling

Guldenvliesstraat: tijdens de werken kan de vuilniswagen de Guldenvliesstraat niet in. Daarom vragen we bewoners van de Guldenvliesstraat om het huisvuil tegen de dag van de ophaling te verzamelen buiten de werfzone, dit is aan het kruispunt met de meest nabije zijstraat (bijvoorbeeld: aan het kruispunt met de Waterloostraat).

Leemputstraat, Schelpstraat, Krijtstraat en Klokstraat: tijdens een latere fase van de werken kan de vuilniswagen deze straten tijdelijk niet bereiken. De buurt wordt daarover tijdig geïnformeerd.

Meer info

  • Voor informatie over tram en bus tijdens de werken kan u terecht bij De Lijn op 070 220 200 of via het contactformulier.
  • Vragen over de riolering kan u stellen in het contactformulier van Rio-link. Opgelet: er wordt in de Guldenvliesstraat niet overgestapt op een ander rioleringstelsel. U hoeft uw huisaansluiting op het riool dus niet om te vormen van een gemengde naar een gescheiden afvoer.
  • Vragen over buurtparkeren: buurtparkeren@stad.antwerpen.be of 03 338 21 85.
  • Handelaars met vragen over bereikbaarheid, minderhinderpremies, terrasvergunningen, etc. kunnen terecht op de wegenwerkenpagina van het bedrijvenloket, of op: bedrijvenloket@stad.antwerpen.be of 03 338 66 88.
  • Met overige vragen neemt u best contact op met:

Communicatie en participatie Berchem

Grotesteenweg 150 2600 Berchem Tel: 03 338 40 18 E-mail: wijkoverleg.berchem@stad.antwerpen.be

Image: 
Heraanleg Guldenvliesstraat gestart Berchem TV