Fietspad in groene berm van Fruithoflaan (video)

BERCHEM - De stad Antwerpen legt een nieuw fietspad aan op de Berchemse Fruithoflaan. Het maakt deel uit van de districtenroute, een fietsverbinding doorheen de districten vanaf Hoboken tot Merksem.  De districtenroute sluit aan op lokale fietspaden en fietssnelwegen.

Verbinding met Fietsostrade

Aan de Grotesteenweg sluit het fietspad aan op de recent vernieuwde Ringlaan, aan de andere kant takt het aan op de fietssnelweg Mechelen-Antwerpen.

Groene middenberm

In de Fruithoflaan ligt het fietspad in de groene middenberm. Het fietspad wordt zo ingepast dat er geen bestaande waardevolle bomen geraakt worden. Enkele van deze bomen worden zelfs extra in de schijnwerpers geplaatst met grondspots.

Aanpassing kruispunten

Het district Berchem maakt van de werken gebruik om een aantal kruispunten in de straat verkeersveiliger te maken. De kruispunten van de Fruithoflaan met de zijstraten worden verhoogd en versmald. Enkel het kruispunt Fruithoflaan - Oogststraat wordt niet verhoogd, dit kruispunt wordt geregeld met verkeerslichten. Ter hoogte van de kruispunten gaat het gemotoriseerd verkeer op de Fruithoflaan op één rijstrook. Zo moet de voetganger een minder brede rijweg oversteken en is hij beter zichtbaar voor de andere verkeersdeelnemers.

Extra voorsorteerstrook

Om de verkeersafwikkeling naar de Grotesteenweg en de Ringlaan vlotter te laten verlopen, komt er een extra voorsorteerstrook aan het einde van de Fruithoflaan. Het verkeer krijgt drie stroken: linksaf, rechtdoor en rechtsaf.

Praktisch

De aannemer begint met de werken aan het kruispunt van de Fruithoflaan en de Roderveldlaan. Daarna schuiven de werken geleidelijk aan op richting Grotesteenweg.

Vanaf 10 januari wordt het kruispunt met de Roderveldlaan afgesloten en komt er een keerlus zodat het autoverkeer rechtsomkeer kan maken. Fietsers blijven tijdens de werken een vrije doorgang hebben over de fietssnelweg Antwerpen-Mechelen en kunnen de Fruithoflaan bereiken.

Tijdens de andere fases zal er in beide richtingen telkens een rijstrook vrij zijn voor gemotoriseerd verkeer. Enkel wanneer er aan het deel tussen de Grotesteenweg en de Sint-Theresiastraat gewerkt wordt, kan er tijdelijk geen verkeer de Fruithoflaan inrijden vanaf de Grotesteenweg. De aannemer plant deze fase tijdens de zomervakantie van 2019 zodat de verkeershinder beperkt blijft.

De Lijn

In samenwerking met De Lijn worden de tijdelijke bushaltes op de Fruithoflaan omgevormd tot permanente en integraal toegankelijke haltes. Zo kunnen rolstoelgebruikers of minder mobiele personen makkelijk op en af de bus geraken.

Image: 
Fietspad in groene berm van Fruithoflaan Berchem TV
Fietspad in groene berm van Fruithoflaan Berchem TV
Fietspad in groene berm van Fruithoflaan Berchem TV Bruno De Saegher
Fietspad in groene berm van Fruithoflaan Berchem TV
Fietspad in groene berm van Fruithoflaan Berchem TV
Fietspad in groene berm van Fruithoflaan Berchem TV