Buurt tekent mee aan tuinstraten van Oud-Berchem (video)

BERCHEM – Met dit groene voorproefje als inspiratie hebben de bewoners van de Berthoutstraat, de Brouwerstraat, de Wasstraat en de Woeringenstraat in Berchem zaterdag samengezeten over de inrichting van hun toekomstige tuinstraten. Want omdat het stadsbestuur bestaande grijze buurten tot wel 60 procent wil vergroenen, werden de ‘smalle straten’ in Oud-Berchem uitgekozen voor een proefproject.

Participatie

Samen met medewerkers van het district en stadsontwikkeling namen ongeveer 70 buurtbewoners aan verschillende tafels de eerste schetsen en plannen onder de loep. Er werden volop ideeën en suggesties uitgewisseld.

Proefproject

Een tevreden Schepen voor stadsontwikkeling Rob Van de Velde kwam ook langs. “Het stadsbestuur heeft resoluut gekozen om grijze woonkernen te vergroenen. Ik ben dan ook zeer blij hier zoveel enthousiaste bewoners aan te treffen die mee hun schouders onder dit proefproject zetten.” zegt hij aan Berchem TV.

Nadien stadsbreed

De stad werkt tijdens deze legislatuur twee voorbeelden uit als showcase. De bedoeling is dat deze groene straataanleg de volgende jaren stadsbreed navolging krijgt. Deze proefprojecten van elk één miljoen euro bevinden zich in de districten Berchem en Antwerpen. Maar het district Borgerhout wilde ook geld voor tuinstraten en diende bij de gouverneur een klacht in.

“Dit is ontzettend spijtig maar ik ben er zeker van dat we er op administratief vlak uit geraken. Intussen is het van groot belang dat we samen met de bewoners kunnen verder werken aan een sterke vergroening van hun buurt.” meent schepen Van de Velde.

Primeur

De toepassing van het principe van tuinstraten is een primeur in Antwerpen. In zo’n straat staat het groene karakter voorop. De verharding wordt beperkt tot het strikt noodzakelijke en daar waar mogelijk, wordt groen voorzien.

In nieuwe ontwikkelingen zoals in de wijk Regatta en in het Groen Kwartier werden al dergelijke straten aangelegd. Maar nog nooit eerder werd een bestaande buurt volgens deze nieuwe werkwijze hervormd. Met de twee proefprojecten wil de stad ook bestaand, grijs openbaar domein vergroenen. Op die manier wordt in dichtbevolkt gebied een groene oase gecreëerd. Het percentage vergroening loopt op sommige plaatsen op tot boven 65 procent.

Karrenspoor-principe

Het verkeersluwe karakter en de beperkte parkeercapaciteit van bepaalde straten bieden de mogelijkheid om in te zetten op een maximale vergroening. Daarom wordt onderzocht hoe de bereikbaarheid kan verzekerd worden met een minimum aan betegeling: het zogenaamde karrenspoor-principe. Dit bestaat uit twee stroken verharding van telkens een meter breed met tussenin een overrijdbare strook in grastegels, van ook een meter breed. Aan beide zijden is er verder een strook van een halve meter in overrijdbare grastegels als opstelstrook voor de hulpdiensten. De overblijvende oppervlakte wordt ingevuld met semi-private voortuinstroken en gevelgroen.

Voortuin

De voortuinstrook kan in samenspraak met de bewoners worden ingevuld met een plantvak. Voorbeelden zijn een groente- of bloementuintje, maar ook fietsbeugels of een zitbank behoren tot de mogelijkheden. De kruispunten worden volledig betegeld, net als de inritten naar garages of deuren. De bestaande parkeercapaciteit blijft behouden.

De werken aan de tuinstraten van Berchem starten volgend jaar.  

Image: 
Buurt tekent mee aan tuinstraten van Oud-Berchem Berchem TV