Berchem wordt honingland (video)

BERCHEM - De Berchemse honing is een oogstproduct uit de 27 bijenkasten die in het district staan. Met die bijenkasten wil het district Berchem de bijensterfte tegengaan. Bijen zijn met uitsterven bedreigd en kennen een moeilijke tijd door het gebrek aan bomen en planten in de omgeving en voornamelijk door het gebruik van pesticiden. Bestrijdingsmiddelen doden de dieren en zorgen ervoor dat de voortplanting in gevaar komt. In de stad kennen bijen daarom goede overlevingskansen doordat hier minder pesticiden gebruikt worden dan op het platteland.      

Te koop

Daarnaast wil het district de bewoners laten meegenieten van de oogst. In een bijenkast wonen ongeveer 70 000 bijen. Met de 25 nieuwe bijenkastenkasten telt Berchem sinds april ongeveer 1 750 000 nieuwe inwoners. De bijen produceren 10 tot 80 kilo honing per kast op een jaar. Dat is heel wat honing die Berchem wil delen met de Berchemnaars door ze vanaf 3 juni te koop aan te bieden bij lokale handelaars. De prijs van een potje honing bedraagt 5,50 euro.

Op  www.berchem.be/honing staat een lijst van alle handelaars die de honing aanbieden.

#berchemsebijen

Buurtbewoners die in de onmiddellijke nabijheid van de bijenkasten wonen, ontvangen begin juni een infofolder met een bijhorend groeipapiertje om zo de bijen in hun tuin te verwelkomen. Dit is een velletje biologisch afbreekbaar papier dat zaadjes bevat voor bijvriendelijke planten. De bewoners kunnen dit (samen met het papier) in hun tuin planten en worden opgeroepen om foto’s op sociale media te delen met de hastag: #berchemsebijen.

Image: 
Berchem wordt honingland