Berchem heeft één van de grootste groene gevels van Benelux (video)

BERCHEM - Sinds kort staat er in de Uitbreidingsstraat 66 een kantoorgebouw met één van de grootste groene gevels van de Benelux. Met 10.000 levende planten aan de voorgevel lag de nieuwe naam van het gebouw  ‘Antwerp Greenhouse’ voor de hand.

CEO Jean-Paul Sols van eigenaar Intervest is tevreden. “Met een gebouw dat ongeveer 25 jaar oud is heb je twee opties: afbreken en een nieuw bouwen ofwel renoveren op een duurzame ecologische manier. Intervest koos voor de duurzame oplossing.” legt hij uit.

Groene gevel

Met 10.000 levende, inheemse planten realiseerde Intervest een verticale groene muur aan de voorgevel van het 5.558 m² grote gebouw. “Het resultaat is fantastisch en we hopen dat ons project nog meer bedrijven zal aanzetten tot het kiezen voor een groene gevel.” zegt CEO Jean-Paul Sols.

Water

Om al die plantjes van water te voorzien werd een ingenieus irrigatiesysteem ontwikkeld. Regenwater wordt op het dak van het gebouw opgevangen en in een waterput van 20.000 liter opgeslagen. Een computergestuurde en van sensoren voorziene pomp verdeelt nadien het water over de planten. Hierdoor krijgen ze exact wat ze nodig hebben zonder gebruik te maken van leidingwater.

Buurt

Naast de innoverende groene gevel heeft Intervest in het gebouw ook het ‘Greenhouse Café’ opgestart. Deze brasserie staat open voor zowel de collega’s van de bedrijven uit de buurt als voor de buurtbewoners. “De keuken van het Greenhouse Café staat volledig in het teken van groen met heel veel salades en heel gezonde voeding.” zegt chef-kok Christophe Verschuere van cateraar Cook & Style.

Co-working

Intervest realiseerde op de benedenverdieping en op de eerste verdieping van het gerenoveerde gebouw ook verschillende co-workingplekken en vergaderzalen. “We hebben vastgesteld dat heel wat zelfstandigen die van thuis werken toch behoefte hebben aan een gezellige werkplek met allerlei faciliteiten. Daarom creëerden we met onze RE:flex verschillende kleine en grotere kantoorruimtes die per dag of voor een langere periode kunnen gehuurd worden.” vertelt CEO Jean-Paul Sols.

Totaalconcept

Met de groene gevel, het Greenhouse Café en de Re:flex-kantoorruimtes heeft Intervest samen met IOW en CONIX RDBM een bestaand kantoorpand in Berchem met succes tot een hedendaagse en duurzame werkomgeving getransformeerd.

Image: 
Berchem heeft één van de grootste groene gevels van Benelux